Tema kvällsfoto: 7 dec (OBS! nytt datum)

Nu är det dags för temakväll: Kvällsfotografering utomhus i Örebro denna gång. “Ljusspår” eller bara trevliga kvällsbilder. Försöket i november blev inställt pga väder, men nu har vi ett nytt datum. Det blir tisdagen den 7:e december, med start kl. 18:00, istället. Vi träffas på våghustorget som kartan markerar nedan (röd markering).

Det finns sedan flera ställen att kunna fotografera olika former av ljusspår, jag har markerat några lämpliga platser på kartan (gröna prickar) – men det finns också många olika alternativ och bildvinklar som man kan tänka sig. Julbelysningen har nog också kommit upp, så det finns mycket olika saker att kunna fotografera. Om man vill ta bilder under den s.k. “blå timmen”, så får man göra det långt innan, skulle tro att det är bäst mellan 15:30 – 16:00. Solen går ned 15:02!

Att ta med:

  • Eget fika (en viktig punkt för kvällen är att träffas). Vi fikar nog någonstans vid våghustorget.
  • Kläder efter väder. Vid regn kanske vi ställer in – var beredd på sen information i sådana fall.
  • Stativ! Denna kväll kan det vara aktuellt att ta bilder med långa slutartider. Från 10 sekunder och uppåt. Tänk gärna på att ta med en fjärrutlösare då många kameror annars har en maxtid på 30 sekunder.
  • ND-filter (gråfilter) ? Ja, jag menar faktist det. Bilden ovan är tagen på bländare 20 och 13 sekunder på ISO 64. Vi man ha längre och mer utsmetade ljuslinjer från bilar, kanske man vill ha tider upp mot 1 minut eller 2. Då behöver man mörka ner ljus-insläppet genom objektivet. Jag tror det räcker med ett 3x(ND8) – 6x(ND64) ND-filter.
  • Förslag på fotograferingsplatser har jag sedan marketat nedan med gröna prickar. Men låt kreativiteten råda. Det är roligt att göra något annorlunda!
  • Sök gärna “ljusspår” eller “kvälls eller nattbilder” på interntet för att få lite idéer och inspiration.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är våhustorget-1024x593.jpg

Väl mött

/Mikael